fbpx
OGLAŠEVANJE & PRODAJA

Amazon: nasveti za prodajo na največji spletni trgovini na svetu

Prodaja na Amazonu iz Slovenije

Kako do znanja?

O prodaji na Amazonu lahko veliko znanja dobite brezplačno. Prva opcija je Amazon Seller University, ki ima tudi na YouTubu svoj kanal. Trije strokovnjaki, ki jih za Amazon priporočam so Kevin David, Matt Clark in Jim Cockrum. Pri izobraževanju na spletu je zelo pomembno, da imate najnovejšo vsebino, saj informacije hitro postanejo zastarele.

Prodaja iz Slovenije

Če boste prodajali iz Slovenije rabite sodno overjen bančni izpisek. Verifikacija računa vsaj, ko sem jaz registriral svoj račun ni potekala preko drugih mobilnih operaterjev razen Telekoma. Priporočam tudi registracijo znamke, ki sem jo sam uredil preko Trademarkia (https://www.trademarkia.com/).

Raziskava izdelkov

Izberite izdelke, kjer ni veliko konkurence. Moj prvi produkt je bil polomija zaradi preveliko konkurence. Več konkurence bo tudi pomenilo, da boste več morali plačevati Amazonu, če boste želeli povečati prodajo preko njihove oglaševalske platforme. Včasih je veljalo, da je najboljše orodje za raziskavo izdelkov Jungle Scout (https://www.junglescout.com ), vendar sam menim, da danes ni več tako. Sam pri raziskavi uporabljam merchant words z ročnim iskanjem. Vedno bolj uveljavljeno orodje je tudi Viral launch (https://viral-launch.com/ ). Strokovnjaki priporočajo, da izberete za svoj prvi izdelek na podlagi več dejavnikov: minimalna prodaja 250 enot na mesec, čim manj opisov (reviewov), z manjšo težo itd.

Izbira dobavitelja

Sam pri izbiri dobavitelja upoštevam tri načela gold supplier (premium članstvo, ki ga plačajo); trade assurance (omogoča, da ščitijo plačilo od pošiljke zate) in assed supplier (zunanji izvajalci so preverili dobavitelja). Dobavitelju morate znati tudi postaviti prava vprašanja npr. da vam pošlje vzorce in koliko vas to stane, kakšen način dobave vam priporoča itd. Večina dobavitelje poišče preko Alibabe (www.alibaba.com ), obstaja pa še več drugih opcij npr. Thomasnet (www.thomasnet.com ). Pozorni bodite tudi na Kitajsko novo leto, ki je vsako leto med 10 in 25. februarjem in časovno razliko med Slovenijo in Kitajsko pri komunikaciji. Imaste več možnosti pošiljanja npr. preko letala, ladijskega prevoza itd. Ko izberete izdelek rečite dobavitelju da naj izdelku še kaj predloži kot bonus za vaše kupce npr. vizitka z e-knjigo, kjer si lahko prenesejo kak priročnik, dobra navodila za uporabo izdelka itd. Sam dobavitelju potem plačam preko Paypala, kjer je pomembno da uporabite okno note, saj v primeru da izdelek ni izdelan lahko dobite vračilo denarja.

avtorŽan Nekrep
Digitalni marketing
Žan je podjetnik 15 let. Delal je že za številna podjetja iz različnih področij. Je eden izmed prvih govornikov o družbenih omrežjih v Sloveniji in eden izmed najboljših Youtube svetovalcev, ki je svetoval strankam po vsem svetu. Je avtor številnih člankov o trženju, družbenih omrežjih in piše tudi svoj blog. Svetoval in sodeloval je že v več kot sto projektih, večinoma na področju trženja.

33 komentarjev

Dodaj odgovor