fbpx
INTERVJU

INTERVJU: Iza Sia Login, Sledim svoji viziji

»Kako in zakaj ideja za Login5 Foundation?

Ljudje smo naš planet, Zemljo, tako poškodovali, da nam kmalu ne bo več omogočala preživetja. In to bi moral biti izziv našega časa. Toda malo ljudi resnično razume globino in nujnost problema ter njegovo kompleksnost, kar pomeni, da se tradicionalne institucije in pristopi ne uspejo uspešno spopasti z njim. Nekatere najbolj nujne in potencialno uničujoče nevarnosti, s katerimi se srečujemo, so prezrte, napačno razumljene in premalo financirane.

Fundacija Login5 je bila ustanovljena z namenom reševanja nekaterih največjih izzivov, s katerimi se sooča človeštvo. Postavili smo tri jasne cilje
za projekte, ki jih izvajamo: čisti zrak, čista voda in čista zavest.

Zrak in voda sta ključnega pomena za naše preživetje, vendar mnogi od nas ta vira jemljejo kot samoumevna. Uporabljamo ju v izobilju in nepremišljeno onesnažujemo, brez občutka odgovornosti za ohranjanje Zemljinega ekološkega ravnovesja. Narava je robustna, prilagodljiva in lahko vzdrži veliko, vendar smo zdaj na točki, kjer so negativne posledice naših dejanj v nekaterih primerih nepopravljive in življenjsko nevarne.

Čas je, da vsi povečamo zavest okoli naših dejanj in prevzamemo osebno odgovornost za vpliv, ki ga imamo. Če vsak od nas spremeni svoj način življenja, lahko upamo, da bomo povečali možnosti za preživetje tudi našim potomcem.

»Zavzemate se za boljši svet … Na kakšen način?

S tem, da podpiramo projekte, ki naslavljajo najbolj pereča področja ekologije, torej transport, hrana in modna industrija (v tem vrstnem redu). Delamo na projektih, ki so plod našega raziskovalnega dela oz. prijavljene projekte na podlagi razpisa, ki je objavljen na naši spletni strani. Če je projekt etičen in zadošča pogojem razpisa, ni omejitev glede področij, ki jih podpiramo.

»Katere so vizije fundacije Login5?

Imamo vizijo sveta, v katerem bi imeli vsi ljudje možnost živeti svobodno in v miru, v katerem bi radostno in v ljubezni izpolnjevali svoje lastno poslanstvo. Svet, kjer v naravi vlada obilje in je normalno, da pomagamo drugim in sebi in se veselimo skupnega napredka.

»S kom sodelujete v okviru fundacije?

Sodelujemo z različnimi organizacijami po svetu in pri nas v Sloveniji. Med najbolj poznanimi sta vsekakor univerzi Harvard in MIT iz Bostona, v Sloveniji pa naj omenim projekt, ki ga podpiramo že več kot eno leto: AST raziskovalni center (www.astresearch.org).

»Kaj pa za vas pomeni osebni razvoj, kako se samouresničujete?

Počnem preprosto tisto, kar me veseli. No, včasih je treba “pomesti” tudi kaj, kar mi ni v največji užitek in veselje, a to je navadno zelo kratko in to hitro postorim, potem pa se lahko spet vrnem tja, kjer mi je lepo.

Meni osebni razvoj pomeni napredovati v smeri “vedno več izpolnjenih in srečnih trenutkov v življenju s čim manj izpadi v negativna čustva” in to iskreno, ne npr. z afirmacijami, kjer se prepričuješ v nekaj drugega od tega, kar trenutno čutiš, pač pa iskreno pogledaš vase in vidiš, da si top, tudi če mogoče zunanji dogodki tega ne vzpodbujajo ves čas.

Celoten intervju  si lahko preberete v prvi številki revije INTERNET.

avtorIza Sia Login
NASLOVNI INTERVJU 1
Vsi jo poznamo kot kreatorko svetovno znane aplikacije Talking Tom, s katero sta z možem Samom Loginom takratna lastnika podjetja Outfit7 postala najuspešnejša Slovenca. Iza je ženska močnih vrednot in idealov, zavzema se za dobrobit človeštva v globalnem smislu. Njeni cilji niso samo, da bi pomagala ljudem, temveč, da bi jih predvsem spodbudila, da bi v prvi vrsti pomagali sami sebi. Posledično bi si začeli pomagati tudi med seboj, spoštovali bi naravo in okolje, ga ohranjali in tako poskrbeli za našo bodočo generacijo. Skupaj s svojo družino je ustanovila fundacijo Login5, ki se zavzema za 3 glavne cilje: čisti zrak, čisto vodo in čisto zavest.