fbpx
VARNOST & ZAKONODAJA

Kdaj je veliko igranja preveč?

Kdaj je veliko igranja preveč?

Računalniške igrce Nastja strnad

Vse bolj pereča tema je zasvojenost z računalniškimi igrami. Mediji poročajo, da se delež mladostnikov in otrok, zasvojenih z igrami, veča. Tudi raziskovalci so preverjali, kolikšen delež posameznikov ima težave s prekomernim igranjem in katere so tiste lastnosti in demografske spremenljivke, ki k zasvojenosti pripomorejo.

Kaj je zasvojenost z računalniškimi igrami?

Leta 2013 je Ameriško psihiatrično združenje (APA) v diagnostični priročnik (DSM-V) vključilo tudi zasvojenost z igranjem računalniških iger (angl. gaming disorder) kot pogojno motnjo, ki jo je treba podrobneje raziskati.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2018 na podlagi večjega števila raziskav (pri čemer je treba poudariti, da se delež znanstvenikov, ki prav tako preučujejo igranje računalniških iger, s to odločitvijo ni strinjal) zasvojenost z igranjem računalniških iger umestila v revidirano različico Mednarodne klasifikacije bolezni (ICD-11) in jo opredelila kot vzorec vedenj, prisotnih pri igranju računalniških ali video iger, za katerega so značilni:
– zmanjšan nadzor nad igranjem (pogostostjo, trajanjem, prenehanjem ipd.),
– dajanje prednosti igranju pred drugimi dnevnimi dejavnostmi in interesi,
– nezmožnost prenehanja kljub pojavu negativnih posledic na različna pomembna področja posameznikovega delovanja in
– je navadno prisoten vsaj 12 mesecev.

Je vsak, ki redno igra igre, zasvojen?

Več o tem lahko preberete v drugi številki revije INTERNET.

avtorNastja Strnad
Računalniške igre
Nastja je magistrica in učiteljica psihologije. Kljub mnogim interesom, se je v zadnjem času usmerjala predvsem na področja kadrovanja in komunikacije. Zanimajo jo digitalne tehnologije, animacije in računalniške igre, s katerimi si poleg domačih živali, vrtnarjenja in branja knjig krajša čas.