fbpx
VARNOST & ZAKONODAJA

Pasti in prevare nakupovanja na spletu

varnost na internetu

Vse pogosteje se nakupi opravljajo preko spleta. Zakaj? Ker je enostavno, vse lahko uredimo iz pisarne ali iz domačega naslonjača. Je ekonomično, nikamor se nam ni treba odpraviti, zato ne izgubljamo dragocenega časa, nimamo stroškov prevoza in še darilo lahko v miru izberemo, ne da bi se pri tem prerivali v množici ljudi, ki jih premami praznična nakupovalna mrzlica. Da bo nakupovanje tudi na spletu čimbolj varno, vam v tem članku predstavljamo nekaj napotkov, da super, poceni in ugodno na koncu ne bo postalo predrago.

Kako prepoznati lažno spletno trgovino?

Ko na spletu iščemo ideje za darila, kaj hitro lahko naletimo na novo spletno trgovino, ki ponuja neverjetno poceni in ugodne produkte. Poleg tega, da so vsi zelo ugodni, znižani tudi za 50 % ali več, je izbira velika. Prav vse, kar želimo, pa imajo na zalogi. To sta vsekakor dva dovolj velika znaka, ki morata vzbuditi našo pozornost pri spletnem nakupovanju, da pred nakupom bolj natančno preverimo, kje pravzaprav sploh kupujemo.

Kaj so lažne spletne trgovine in kako delujejo?

Lažna spletna trgovina je kot kulisa z lepimi fotografijami, za njo pa ne stoji dejansko trgovsko podjetje ampak spletni goljuf. Lažne spletne trgovine ustvarijo goljufi z namenom, da se finančno okoristijo. Temu lahko rečemo tudi sodobna kraja. Zakaj? V trgovskih centrih in trgovinah, kamor zahajamo, imamo varnostno službo in video nadzor, ki skrbi in nadzoruje, da se v trgovinah ne bi kradlo ali bi se dogajale kakšne druge nepravilnosti. Ko kupujemo na spletu, pa smo uporabniki sami odgovorni za to, kaj počnemo. Nimamo varnostne službe, ki bi pazila na nas, kaj klikamo in kam vpisujemo svoje podatke, ampak smo prepuščeni sami sebi. Spletni goljufi znajo dobro izkoristiti našo nepozornost in nevednost. To naredijo na sila preprost način. Najprej na spletu kupijo domeno, kot na primer najspletnatrgovina.si ali cheapuggssale.co.uk (primera sta izmišljena) in na spletu poiščejo program za spletno trgovino. Potem si izberejo produkt, ki ga želijo prodajati, naj bodo to očala, pisarniški material, oblačila, modni dodatki ali karkoli drugega. Na spletu poiščejo fotografije produktov, ki jih naložijo na spletno stran, označijo, da imajo vse na zalogi, in dajo na vse produkte visok popust, minimalno 50 %, še raje več. Saj veste, ljudje imamo zelo radi popuste, velikokrat kupujemo zato, ker je poceni. A če v spletni trgovini kupite produkt, na katerega je ponujen visok popust, še ne pomeni, da boste ta izdelek tudi dobili.

Goljufi, ki postavijo lažne spletne trgovine, sprejemajo naročila in plačila, kupcem pa namesto izdelka pošljejo kakšno neumnost ali prazen paket, lahko pa tudi nič.

Poleg tega se vam lahko zgodi, da ko jih po mesecu dni čakanja na paket želite kontaktirati z reklamacijo, spletna trgovina enostavno ne obstaja več. Tako ostanete brez denarja in brez željenega izdelka.

Seveda vse trgovine niso lažne, a kupovanje na spletu vseeno zahteva malce več previdnosti in naše pozornosti. Lažne trgovine lahko kaj hitro prepoznamo. Visok popust in polno skladišče morata v nas prebuditi alarm, da obstaja možnost, da s to spletno trgovino ni vse v redu.

Več o tem je v prvi številki revije INTERNET pisala Katarina Janjič (Varni na internetu)

avtorKatarina Janjič
Varnost na internetu
Katarina je koordinatorka programa Cyber Security awarness Varni na internetu ("Safe on the Internet") pri SI-CERT (Arnes).