fbpx
ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

Vas internet drži za vrat?

zdravje na delovnem mestu

Čakate na avtobus? Prijatelj malo zamuja? Najlažje je ta na videz »prazen čas« zapolniti tako, da odklenete zaslon vašega pametnega telefona in preverite, kaj se dogaja na socialnih omrežjih, v nabiralniku vaše spletne pošte, mogoče preberete zadnje novice. Odlično nam pomaga, da preženemo dolgčas.

Tudi svetovna statistika temu prikimava. Uporaba mobilnega interneta bo po napovedih v prihodnjih letih porasla za 7 krat. Že sedaj je mobilni internet pri uporabnikih pametnih telefonov in tablic ena bolj uporabljenih možnosti v vsakodnevnem življenju, saj omogoča, da lahko delijo trenutke svojega življenja z ostalimi in so dosegljivi, kjerkoli so.

2,53 milijard uporabnikov pametnih telefonov na svetu v letu 2018 v povprečju gleda v svoj telefon 2–4 ure na dan. Če ste najstnik ali je v teh letih vaš otrok, potem veste, da so ure, ko je v rokah pametni telefon, še bistveno višje.

Pa poglejmo na to še z druge strani …

Vaša glava tehta v povprečju 4,5–5,5 kg. To težo mora nositi vaša hrbtenica, predvsem pa so mišice vratu in zatilja tiste, ki jo morajo držati na svojem mestu. To težo držijo mišice, kadar sedite popolnoma vzravnani in glavo držite pokonci!

Kaj pa se zgodi z glavo, ko jo začnemo nagibati naprej (tako kot takrat, ko gledamo v telefon)? Teža glave se začne povečevati bolj ko jo nagibamo naprej.

V položaju, ki je najpogostejši pri gledanju v telefon ali tablico, je kot v vratu 60° in takrat naša glava tehta približno 27 kilogramov! Tukaj pa se situacija v naših mišicah in hrbtenici bistveno spremeni.

Celoten članek boste lahko prebrali v drugi številki revije INTERNET.

avtorKatja Gaber Vodopivec
LIFESTYLE
Katja Gaber Vodopivec pomaga vsem, ki na delovnem mestu (in po njem) veliko sedijo ali stojijo, da si povrnejo gibčno hrbtenico, kvalitetno spanje, življenje brez bolečin, da so bolj potrpežljivi in se dobro razumejo z ljudmi okoli njih, s tem, da jih nauči enostavnih, učinkovitih načinov samopomoči s terapevtsko masažo, Pilatesom, antistresnimi tehnikami in delavnicami o sedečem delu, ter načini, kako ostanejo čim dlje zdravi kljub sedenju, saj verjame, da ima vsako telo unikatno zmožnost zdraviti samega sebe, če mu le pomagamo pri tem, vsak dan sproti. Po končanem študiju fizioterapije je 16 let delala v socialnem varstvu, od tega dobrih 11 let na delovnem mestu, kjer je delo opravljala večinoma sede, za računalnikom. Ravno poznavanje in uporaba različnih, enostavnih tehnik, ki jih sedaj preko njene DivineTimeAcademy.com strastno predaja naprej, ji je pomagala, da je lahko med sedečim delom skrbela za svoje zdravje. Znanje, ki ga je z leti dela še dodatno izpopolnila, dragocene izkušnje, ki jih je pridobila pri vodenju in delu z ljudmi, z več kot 10 letnim sodelovanjem pri izobraževanju odraslih za poklica kozmetični tehnik in maser, vodenjem skupinskih in individualnih vadb, izvajanjem predavanj, izobraževanj in delavnic za društva, ustanove, podjetja, ter predanost iskanju in predajanju enostavnih rešitev za ohranjanje zdrave hrbtenice, ji pomagajo do številnih pozitivnih odzivov udeležencev njenih dogodkov.