fbpx
Digitalne valute

Vodič po kriptovalutah 1.del

Polona Ajdič

Kriptovalute so inovativne internetne digitalne valute, zasnovane na kriptografiji. Prva kriptovaluta je nastala pod imenom BitCoin v odprtokodni programski kodi leta 2009, ustvaril jo je programer Satoshi Nakamoto s skupino programerjev.

Kaj so torej kriptovalute?

Najprej je treba dojeti in razumeti, da kriptovaluta ni nekaj, kar lahko primete v roke. To razumeti je lahko velik izziv za kar veliko ljudi, sploh srednje generacije in starejši, ki niso odraščali v tako hitrem tehnološkem razvoju. A treba je vedeti, da tudi evri, ki jih držimo v rokah, niso vredni dosti in v resnici niso »pravi«.

Evri in druge fiat valute so samo vrednost, naučili pa so nas, da vsi udeleženci, ki poslujemo z evrom, verjamemo v vrednost, ki je zapisana na bankovcu. Torej klasično bančništvo deluje na podlagi zaupanja.

V centralnih ekonomskih sistemih, kot je recimo Evropska centralna banka v Evropi ali FED v Ameriki, denar tiskajo glede na potrebe. Od leta 1971, ko je ameriški predsednik Nixon ukinil t. i. zlati standard, fiat denar nima praktično nobenega kritja v zlatu.

Zlati standard so vzdrževali med letoma 1913 in 1971. Neuradno so ga ukinili z namenom, da bi lahko ZDA natisnile več denarja za odpravo posledic takratnih vojn.

Bistvo sistema zlati standard je, da vrednost določene valute vzdržuješ v razmerju z določeno količino zlata, ki jo hraniš kot zlato rezervo.

Z začetkom prve svetovne vojne so številne države začele tiskati vedno več denarja, da bi pokrivale stroške vojne. Nemška centralna banka Reichsbank je leta 1913 v obtoku vzdrževala 2593 milijonov bankovcev, deset let kasneje, natančneje 18. novembra 1923, pa je bilo v obtoku kar 92,844.720,7 milijarde bankovcev nemške marke. Taka politika je seveda vodila v hiperinflacijo.

Satoshi je konec leta 2008 dejal, da je razvil elektronski denar, ki za svoje delovanje ne potrebuje centralnega organa oz. posrednika. Najpomembnejši del njegovega izuma je torej bil vzpostavitev decentraliziranega digitalnega denarnega sistema, pri čemer se denar nakaže od osebe A do osebe B brez vmesnega posrednika (tj. banke).

V zapisih za to operacijo pogosto slišimo izraz peer-to-peer. Kriptovalute imajo največ 8 decimalk, najmanjša enota pa se imenuje satoshi (po izumitelju BitCoina).

Decentraliziran nadzor nad delovanjem omogoča tehnologija blockchain, v prevodu tehnologija veriženja blokov. Kriptovalute, ki so nastajale za
njim, se imenujejo altcoini in so alternativa BitCoinu. Med seboj se razlikujejo po hitrosti transakcij, velikosti blokov, metodi distribucije, algoritmih verifikacije in po namenu uporabe. Danes je na coinmarketcapu več kot 2.960 kriptovalut, njihova skupna tržna kapitalizacija znaša pa 223 milijard USD.

Za primerjavo: januarja 2018 je znašala več kot 828 milijard USD.

Celoten članek lahko preberete v tretji številki revije INTERNET.

avtorPolona Ajdič
KRIPTOVALUTE
Polona je po 22. letih dela v javni upravi, v letu 2018 dokončno spoznala, da je čas, da se odpove coni udobja in se posveti delu, ki ga ima rada. Podala se je na pot samostojne podjetnice kot članica IMA Onelife in informiranju ter svetovanju ljudem s področja kriptovalut. Pri svojem izobraževanju se je namreč srečevala z veliko popačenimi informacijami in spoznala, kaj neznanje na tem področju pomeni. Odločila se je, da svoje znanje in informacije na čimbolj preprost način predaja naprej, da jih bodo razumeli tudi najbolj neuki ljudje. Z izjemnim razvojem digitalizacije, blockchain tehnologije, ta počasi, a korenito spreminja naše življenje in prav je, da se ljudje o tem seznanijo. Kriptovalute posegajo tudi na področje plačevanja, kjer klasične valute zamenjujejo kriptovalute. Toda katere in zakaj ene ja, druge ne? O tem bo svoje izkušnje predajala tudi bralcem revije Internet.