fbpx
ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

Vzemite si čas za dihanje

Digitalni svet je super, če ga uporabljamo v pravi količini za našo dobrobit. Z njim si lahko bistveno olajšamo svoje delo. Kljub temu pa moramo biti previdni, da ne pademo v odvisnost, kar se lahko odraža na našem počutju in celo zdravju.

Dandanes si ne predstavljamo več življenja brez digitalnih naprav. Vse preveč časa porabimo za mobilne naprave in televizijo. Celo dojenčke že navajamo na sodobne naprave, zato da pridobimo nekaj prostega časa.

Pa se zavedamo, kaj s tem počnemo?

Otrok bo s pomočjo tablice ali telefona zelo težko razvijal svojo motoriko. Dobesedno bo »odklopil« realni, fizični svet in se »priklopil« v domišljijskega. Na ta način bo telo upočasnilo svoje osnovne funkcije, kot so dihanje, gibanje, potrebo po hrani in pijači. Ko se dihanje upočasni, pa dobimo v telo manj kisika, ki je zelo pomemben za življenjske procese telesa. Ker dobijo možgani premalo kisika, lahko prevajajo napačne informacije umu, ki jih lahko posledično tudi napačno razume. Telo tako rekoč deluje »avtomatsko«.

Najpogostejša posledica pomanjkanja gibanja je utrujenost. Temu sledi glavobol, saj možgani nimajo dovolj kisika za svoje delovanje. Kar spomnite se, kako se počutite, ko cel dan preležite pred televizorjem.

Več v zadnji številki revije INTERNET.

avtorMojca Ribič
LIFESTYLE
Mojca je že pri 18. letih začela delovati kot plesni vaditelj in inštruktor aerobike v eni izmed plesnih šol v Ljubljani. Po treh letih je šla na samostojno pot, saj je želela ustvarjati po svoje in biti predvsem svobodna v svoji ustvarjalnosti in kreativi. Pred tem je naredila še vse zahtevane licence za INŠTRUKTORJA AEROBIKE in kasneje še za PLESNEGA UČITELJA. Vzporedno s svojo samostojno potjo, je 2004 tudi doštudirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, iz smeri podjetništva, katera jo je še bolj podprla na svoji samostojni poti plesne učiteljice in inštruktorice aerobike.