fbpx
Izdelava spletnih strani

Zakaj je pomembno redno vzdrževanje spletne strani?!

Veliko posameznikov je še vedno zmotno prepričanih, da bo spletna stran, ko je enkrat zaključena, delovala brezhibno leta in leta, in da ne potrebujejo periodičnega vzdrževanja in posodabljanja. Resnica pa je, da so spletne strani, ki jih lahko urejate sami, in niso tehnično posodabljane na določeno časovno obdobje, izpostavljene nevarnosti, da se zrušijo ali postanejo tarča hekerskih napadov.

Spletna stran lahko postane tarča hekerskih vdorov

Posodabljanje je torej nujno predvsem zaradi varnosti in tehnološke funkcionalnosti. Pri tem ni pomembno, ali uporabljate sistem, ki ga je razvilo neko podjetje, ali pa uporabljate eno izmed popularnih odprtokodnih CMS sistemov (sistemov za samostojno urejanje spletne strani), kot so WordPress, Joomla, Prestashop ipd. Hekerji vse te sisteme poznajo, zato vedo, kje so njihove največje ranljivosti. Tako lahko sprogramirajo zlonamerne kode, ki vplivajo na kodo v sistemih in vanje vdirajo. Prav zaradi teh vdorov pa CMS sistemi redno nudijo nove posodobitve, ki te vdore preprečujejo. Posodobitve sistemov so navadno prosto dostopne in jih lahko zelo hitro in enostavno implementiramo.

Odveč je torej vprašanje, zakaj bi nekdo napadel majhno spletno stran, kot je morda vaša. Hekerji se namreč poslužujejo orodij, ki so avtomatizirana in delujejo kot nekakšni iskalniki po svetovnem spletu. S pomočjo zapisanih algoritmov iščejo strani, ki so ranljive in jih je zato možno okužiti z zlonamerno kodo.

Ranljive pa so prav tiste spletne stani, ki nimajo posodobljenih sistemov. Tarča je tako lahko katerakoli spletna stran, lahko je to spletna stran podjetja, osebni blog ali spletni portal večje korporacije. Če torej vaša stran ni vzdrževana, in posodobljena v nekem časovnem obdobju, potem je ranljiva in lahko dostopna za vdore.

Strani se lahko nalagajo veliko počasneje

Spletna stran se bo lahko zaradi neposodobljenega sistema, ki jo poganja, ali vtičnikov, ki jih vsebuje, sčasoma pričela nalagati bistveno počasneje, elementi na strani pa se ne bodo več pravilno nalagali. Hitrost nalaganja spletne strani je eden ključnih dejavnikov pri iskanju in izbiri različnih ponudnikov, saj s tem ustvarimo prvi vtis o podjetju. To lahko torej predstavlja velik problem in posledično tudi izgubo potencialnih strank.

Na straneh se lahko pojavijo napake ali celo prenehajo delovati

Na nevzdrževani spletni strani pa se lahko pojavijo tudi najrazličnejše napake. Pri tem se velikokrat pojavijo nadležna obvestila o nedelovanju določenih elementov na strani, ki so za potencialne stranke lahko dober razlog, da se odločijo, da z vami ne bodo sodelovale. Delovati pa lahko prenehajo celo kontaktni in drugi obrazci na strani.

Stroški, ki nastanejo s popravili strani

Ko pride do vdora na spletno stran, se okužena koda počasi razširi v večino datotek, ki pa jih je navadno ogromno, zato jih je skoraj nemogoče vse pregledati in očistiti. Stroški, povezani s čiščenjem okužene strani so zato lahko zelo visoki. Tako je običajno ceneje, da se stran postavi na novo.
S sklenitvijo rednega vzdrževanja, bodisi mesečno, bodisi na daljše časovno obdobje, se boste lahko izognili zgoraj opisanim težavam, vaše spletno poslovanje pa bo potekalo nemoteno.

avtorJerneja Lobnik Ornik
Odgovorna urednica
Jerneja je strokovnjakinja na področju digitalnega marketinga, oblikovalka spletnih strani, grafična oblikovalka, predavateljica in avtorica spletnih vsebin. Vizionarka, načrtovalka in graditeljica novih, boljših spletnih izkušenj. Ima več kot 10 let izkušenj z izdelavo spletnih mest, mediji, grafičnim oblikovanjem in digitalnim marketingom. Je projektno usmerjena oseba, vedno teži k izboljšanju obstoječega stanja in dosegu cilja. Izdelala je že ogromno avtorskih projektov, med drugim tudi tiskane revije in spletne portale. Je zelo intuitivna in optimistična, v ljudeh pa vedno iščem njihov potencial. Verjame v zmago s povezovanjem in širjenjem znanja ter izkušenj.

Dodaj odgovor