fbpx
TEHNOLOGIJA & RAZVOJWI FI

Zakaj moj WiFi deluje tako obupno počasi?

Zakaj moj WiFi deluje tako obupno počasi?

wi fi jernej suhadolc

Ste kupili TP-Link za 14,99 evra in potem še ojačevalnik za 17,99 evra , pa WiFi še vedno ne dela? Če bi radi razumeli, zakaj je tako, je treba prebrati malo teorije. Če vam je vseeno, pa je odgovor enostaven – kupite WiFi router, ki stane vsaj 80 evrov. Namig: naprave, ki jih dobavljajo vaši ponudniki interneta, stanejo okrog 35 evrov.

V čem je torej skrivnost slabega delovanja teh naprav?

Trenutno vse WiFi-naprave delujejo zgolj na dveh frekvenčnih pasovih, ki se gibljeta okrog 2,4 in 5,2 GHz. Posebej velik problem je na nižjem frekvenčnem pasu, ki je bil zasnovan za starejše naprave z »B« protokolom (natančneje 802.11b), ki je za vsak »kanal« zasedel le 11 MHz. Takih neodvisnih kanalov je bilo 13, vendar se je »B« standard kmalu izkazal za prepočasnega in smo prešli najprej na »G«, nato pa na »N« standard modulacije, oba pa že v osnovi zahtevata 20 MHz na kanal.

Zato se naših 13 neodvisnih kanalov zoži na zgolj tri neodvisne, kjer lahko delujejo naše dostopne točke (AP) in oddajajo WiFi-signal za lačne uporabnike. Še huje postane, ko na sodobnejših napravah vklopimo »turbo«. Turbo pomeni, da želimo namesto 20 Mhz pasu kar 40 Mhz – seveda z namenom, da bi podvojili hitrost WiFi-sistema. To deluje super, če živimo na samem, morda kje na vasi, kjer je prvi sosed vsaj 150 metrov stran, sicer pa ne tako dobro.

S tem smo namreč iz 13 originalnih kanalov naredili pogojno dva neodvisna. Pogojno zato, ker je odvisno od tega, kje na svetu smo. Večina držav dovoli omenjenih 13 kanalov, severna Amerika pa le 11 in bi zato drugi že posegal zunaj dovoljenega frekvenčnega območja. Najbolj liberalni so pri tem Japonci, ki dovolijo 14 kanalov.

Kaj lahko naredimo?

Vsaj v mestih je neizbežno, da bo vaš AP frekvenčno sovpadel z nekaj drugimi AP vaših sosedov. Kaj lahko kljub temu naredimo, da bo zadeva delala kar se da dobro?

Več v zadnji številki revije INTERNET.

avtorJernej Suhadolc
TEHNOLOGIJA &RAZVOJ
Jernej Suhadolc je ustanovitelj in direktor podjetja Virtua IT. Ukvarja se z varnostjo, povezljivostjo in mobilnostjo v internetu. Rad ima kompleksne izzive, pri rešitvah pa, če je le mogoče, uporablja odprtokodne rešitve. Podjetja ga najemajo za izobraževanje zaposlenih s področja Mikrotik, Ubiquity networks in Fortinet tehnologij. Podjetej Virtua IT pa izvaja projekte s področja konsolidacije in nadgradnje mrežne opreme in prehoda virtualizacijskih ter drugih okolij na odprtokodne sisteme.